Kitlesel Fonlama, son dönemin girişimcilik dünyasında çokça kullanılan bir tabir. Girişimciler ihtiyaç duydukları sermayeyi yatırım alarak veya kredi çekerek oluşturmak yerine, gelecekte geliştireceği ürünü henüz geliştirmeden önce satarak oluşturuyor. Bu sayede hem projesinden hisse kaybetmemiş hem de sermaye açısından riske girmeden o işi inşa etmiş oluyor.

Peki kullanıcılar neden böyle bir durumu kabul ediyor diye sorarsanız; cevabı hem girişimciyi desteklemek hem de erken dönemden alım yaptığı için büyük indirimlerden faydalanmak diyebilirim. Öte yandan girişimcinin hedef belirlediği toplam meblağı toplayamaması halinde, ortaya konan para işlemin gerçekleştiği platform üzerinden kullanıcılara geri gönderiliyor.

Bir nevi imece usülü iş geliştirme yöntemi diyebiliriz sanırım 🙂

Bugün ise konumuz kitlesel fonlama mekaniği ile geliştirdiğimiz bir motivasyon sistemi olan, kitlesel motivasyon! 

Eğer merak ettiğiniz konu kitlesel fonlama ise yazının geri kalanında maalesef bu konu hakkında bir şey bulamayacaksınız. Eğer araştırmanıza devam etmek isterseniz sizi Kickstarter, Arı Kovanı, Indiegogo ve LaunchGood sitelerine yönlendirebilirim.

Kitlesel Motivasyon Nedir?

Bir grup arkadaş olarak kitlesel fonlama üzerine yaptığımız bir beyin fırtınası seansı sonucunda ortaya çıkan kitlesel motivasyon sistemi, kişinin kendini motive etmeye çalıştığı bir konu için kitlelerden toplu destek alması mantığına dayanıyor.

Kişi, belli bir süre zarfı içinde gerçekleştirmek üzere kendisine bir hedef belirliyor. Çevresindeki insanlar ise hedefin zorluğu ile doğru orantılı olarak bu hedefe bir ödül koyuyor. Şayet kişi belirlenen süre zarfında bu hedefi gerçekleştirirse, ortaya konan ödülleri almaya hak kazanıyor. Gerçekleştiremezse alamıyor 🙂

Nasıl Uygulanıyor?

Akıllara “İnsanlar neden böyle tek taraflı, iddia vari bir şeye girişsin ki?” şeklinde sorular gelebilir. Cevabı aslında çok basit; altın günü mantığı! Bir grup arkadaş, kitlesel motivasyon amacıyla bir halka kurar. Halkadaki herkes bir hedef belirler ve diğerleri hedefin zorluğuna göre ortaya ödüller koyar. Bu sayede herkesin bir hedefi ve ödülleri olacağından, sistem sürdürülebilir kılınır 🙂

Gelin bizim kendi uygulama örneğimizden devam edelim.

Ocak ayının başında 6 kişilik bir arkadaş grubu olarak “Kitlesel Motivasyon” başlıklı bir WhatsApp grubu açtık. Herkes 2019 boyunca yapmak istediği şeyleri hedef olarak ortaya döktü. 

Örneğin;

  • 2019 boyunca 40 kilo vereceğim.
  • 2019 boyunca 150 kere yüzeceğim.
  • 2019 boyunca 9000 sayfa kitap okuyacağım.

Benim hedefim de “2019 boyunca toplam 500 km koşu yapacağım” şeklindeydi. Zaten hedefler ortaya döküldüğünde bu hedeflerin genel olarak sağlık, spor veya eğitim alanında toplandığını fark ettik. Yani insan kendine hedef koymaya çalıştığı zaman ilk planda bu konular akla geliyormuş. Kişinin, kendini daha iyi bir versiyonuna ulaştırma isteği belki de.

Elbette her hedef aynı zorlukta olmadığı için herkesin birbirine vaat ettiği ödül de farklı oldu. Genel çoğunluk doğrudan para ödülü koyarken, ufak tefek hediyeler veya ilginç ödüller de konmadı değil.

Merak edenler için benim hedefime konan ödül listesini de yanda/aşağıda paylaşıyorum.

Ödül KoyanlarÖdül Miktarı
Safa O.100 €
Furkan P.100 €
Ayşe D.500 ₺
Zehra Y.400 ₺
Hazal P.250 ₺
Betül G.200 ₺
Mehmet N.100 ₺
Emre T.100 ₺
Ethem K.100 ₺
Ahmet D.Deri Ceket

İşin en güzel kısmı şimdi geliyor, ölçeklenmek! Hepimiz aynı hedef ile farklı arkadaş gruplarında benzer kitlesel motivasyon halkaları kurmaya başladık. Bu sayede yapmayı hedeflediğimiz şey büyümedi, ama çok daha fazla ödül toplama imkanı bulduk. Öte yandan sadece kendi içimizde kalmadık, çok daha fazla insana 1 yıl boyunca kendilerini geliştirmeleri adına hedefler koydurtmuş olduk.

Günün sonunda biz de çok fazla insana farklı farklı ödüller vaat etmiş olduk, ancak kendi hedefimizi gerçekleştirmemiz halinde rakamlar hemen hemen birbirini sıfırlıyordu. Kazandığımız ise ödül değil, belirlediğimiz hedefi gerçekleştirmiş olmamız olacaktı 🙂

Ufak Notlar

İnsanın kendisine koyduğu hedefi hayata geçirmesine yardımcı olacak pek çok yöntem ve metodoloji var. Barış Özcan’ın meşhur Zinciri Kırma metodu da bunlardan biri mesela. Kitlesel Motivasyon ise bizim ortaya attığımız bir metod olmuş oldu.

Bu noktada önemli olan, kişinin kendine kazandırmaya çalıştığı alışkanlığı rutin hayatına adapte edebilmesi. Kısa vadeli hedefler, hevesin etkisi ile hayata geçebiliyor. Ama iş uzun süreli devamlılığa geldiğinde rutine binmeyen her şey yok olmaya mahkum oluyor. Buna ister tembellik deyin, ister nefis. Hevesin bittiği yerde kişi yapmayı çok istediği o hedefe daha fazla kürek çekecek takati kalmamış oluyor.

Benim gözlemlediğim bir diğer detay ise, hedeflerin ölçülebilir olmasının bu sürece destek olduğuydu. Örneğin 500 km koşu yapacağım hedefi ile yıla başladım ve her koşumun ardından mesafeyi not ettim. (Elbette bunu elle yapmadım, bu konu özelinde geliştirilen pek çok uygulama var.) 3 km, 6 km, 11 km… Bir yerden sonra kum saatinin dolması gibi hedefimin dolduğunu gördüm. Bu da motivasyonumu devam ettiren şeylerden biri oldu.

Şimdilik süreç devam ediyor. Bazı günler hedefimizin çok gerisinde kalıyoruz, bazı günler toparlamak adına yoğun çaba sarf ediyoruz. Yılın üçte birini ise geride bıraktık, kalan kısmının nasıl olacağını göreceğiz.

Gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Bu metodoloji ile ilgili sormak istediğiniz veya eklemek istediğiniz yerler olursa, yorumlar kısmından yazmaktan çekinmeyin.